dimarts, 20 de març del 2018

Tipus de focs


Tipus de focs segons el combustible


Tota matèria vegetal és susceptible de cremar. Per això en l’incendi es consumeix tant la que es presenta en forma de vegetació llenyosa com l’herbàcia, i fins i tot depenent del grau de descomposició i contingut d’aigua, la coberta vegetal morta incorporada a terra.

Bàsicament en el món dels incendis forestals es considera que hi ha tres grans tipologies d’incendis, de subsòl, de terra o superfície, i de copes.

  1. Foc de subsòl:
Es propaga pel subsòl forestal, per sota de la superfície, per l’humus, alimentant-se de matèria orgànica seca, les arrels i la turba. Es dóna en zones d’alta muntanya, boscos molt humits on hi ha acumulació d’humus.

  1. Foc de terra o de superfície
Es propaga cremant l’estrat herbaci i la bardissa. Aquest tipus d’incendi és el més comú. La major part dels incendis inicialment han estat focs de superfície.

  1. Foc de copes.
Es propaga per les copes dels arbres. Tenint en compte que el vent és de més intensitat en aquesta zona, direm que avança més ràpidament que a la superfície.

Si bé aquest són les tres grans tipologies del foc i s’han descrit separadament, en un mateix incendi poden donar-se les tres al mateix temps.

Generalment la majoria d’incendis forestals inicialment han estat de superfície  i a partir d’aquesta tipologia en funció del tipus de coberta vegetal del terra, subsòl i estructura de bosc, poden aparèixer les altres dues.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.