Tipus de focs segons el combustible
Tota matèria vegetal
és susceptible de cremar. Per això en l’incendi es consumeix tant la que es
presenta en forma de vegetació llenyosa com l’herbàcia, i fins i tot depenent
del grau de descomposició i contingut d’aigua, la coberta vegetal morta
incorporada a terra.
Bàsicament en el món
dels incendis forestals es considera que hi ha tres grans tipologies d’incendis,
de subsòl, de terra o superfície, i de copes.
- Foc de subsòl:
Es propaga pel subsòl
forestal, per sota de la superfície, per l’humus, alimentant-se de matèria
orgànica seca, les arrels i la turba. Es dóna en zones d’alta muntanya, boscos
molt humits on hi ha acumulació d’humus.
- Foc de terra o de superfície
Es propaga cremant
l’estrat herbaci i la bardissa. Aquest tipus d’incendi és el més comú. La major
part dels incendis inicialment han estat focs de superfície.
- Foc de copes.
Es propaga per les
copes dels arbres. Tenint en compte que el vent és de més intensitat en aquesta
zona, direm que avança més ràpidament que a la superfície.
Si bé aquest són les
tres grans tipologies del foc i s’han descrit separadament, en un mateix
incendi poden donar-se les tres al mateix temps.
Generalment la majoria
d’incendis forestals inicialment han estat de superfície i a partir d’aquesta tipologia en funció del
tipus de coberta vegetal del terra, subsòl i estructura de bosc, poden
aparèixer les altres dues.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.